Necesitatea consumului de apa atat la nivel casnic, cat si industrial devine tot mai mare in cadrul unei societati care este intr-o continua dezvoltare. Marea majoritate a activitatilor din cadrul unei locuinte sau a unei societati industriale este dependenta de utilizarea unui anumit aport de apa, ceea ce determina o crestere tot mai mare a numarului de operatiuni privind procesul de forare a puturilor.
Este binecunoscut faptul ca aceasta procedura este una destul de complexa si se gaseste supusa anumitor etape si criterii ce trebuie respectate. Avand in vedere faptul ca multe dintre aspectele tehnice ale acestei operatiuni nu sunt realmente noi pentru unii oameni, iau nastere intrebari cu privire la diferentele existente intre forajele de puturi pentru uz casnic si cele pentru uz industrial.
Pe langa deosebirea destul de evidenta legata de dimensiunea celor doua variante de forare puturi apa, se mai poate vorbi si de o alta serie de diferente care se remarca chiar din timpul initierii operatiunii de forare.
Forajul
Procesul de forare debuteaza cu spargerea gaurii, care difera in mod normal din punct de vedere al dimensiunii. In ceea ce priveste puturile realizate pentru alimentare apa uz industrial, gaura trebuie sa depaseasca marja de 14 centimetri, acesta fiind diametrul efectuat pentru tubulatura. Acest spatiu prezinta o necesitate absoluta, intrucat acolo sunt introduse pietrisul si betonita amestecata cu ciment.
Tubare
In cazul forajelor realizate cu scopul de uz casnic, sunt folosite trei tevi confectionate din materiale PVC. Procesul se remarca prin faptul ca este mult mai simplu decat in cazul forajelor destinate spatiilor industriale, deoarece in acel caz sunt utilizate tubulaturi speciale, de tip Valrom. Costurile pentru filtrele care sunt folosite in cazul forajelor industriale este unul mult mai mare decat cel pentru uz casnic. Acestea se realizeaza in cadrul unor fabrici speciale si sunt confectionate din materiale anume.
Piesa utilizata la baza, cea care are si rolul de a primi decantarile difera si ea, fiindca in cazul celor casnice aceasta este proiectata sub forma unei sageti si nu include costuri suplimentare. In ceea ce priveste spatiile industriale, se poate vorbi de un decantor, ce trebuie sa prezinte o lungime mai mare, ceea ce face ca si spatiul sa fie unul mai mare.
Centrori
Acestia sunt reprezentati de elemente cu capacitatea de a permite coloanei filtrante sa fie situate corespunzator in gaura forata. Sunt realizati sub forma unor inele care sunt confectionate din ciment si care au un diametru similar cu cel al gaurii. Aceste elemente se utilizeaza mai degraba pentru forajele pentru puturi de dimensiuni mari si mai putin in cazul celor destinate uzului casnic. De aici vin si costurile mai reduse. In cazul spatiilor industriale. Prezenta lor este una indispensabila, intrucat ofera asigurarea faptului ca nu va avea niciodata capacitatea de a darama coloana filtranta.
Cimentarea forajului
Operatiunea aceasta este destul de importanta pentru ca are rolul de izolare a stratului acvifer si de delimitarea acestuia pe toata lungimea putului. Acest proces se realizeaza prin intermediul unui amestec de materiale, realizate din lapte de ciment si bentonita. Se aplica metoda injectarii, astfel incat sa fie asigurat faptul ca substanta ajunge in locul in care trebuie. Singurul dezanataj legat de aceasta operatiune vizeaza faptul ca poate atinge o durata de aproximativ 2 zile.
Detaliile tehnice legate de procesul de forare puturi sunt destul de multe si adesea neasteptate. Este important ca persoanele interesate de aceste servicii sa se informeze corespunzator asupra a ceea ce inseamna, in asa fel incat sa isi poata forma si asteptarile specifice.