Incalzirea cu peleti a devenit foarte populara in ultimii ani, mai ales dupa scumpirea gazelor dar si din dorinta de a obtine costuri cat mai reduse pentru caldura. Totodata, oamenii au fost incurajati si de evolutia sistemelor de incalzire pe baza de peleti, care au fost atat de mult imbunatatite incat pot fi automatizate foarte usor, pentru a putea obtine astfel un nivel de confort superior dar si performante la cel mai inalt nivel. 

De aceea, in acest articol ne-am propus sa vorbim despre incalzirea pe peleti. Mai exact, vom prezenta principalele avantaje respectiv dezavantaje ale acestui mod de incalzire. Citeste si tu acest articol si cu siguranta vei putea decide mai usor daca reprezinta o solutie de incalzire eficienta si pentru tine sau nu.

Atunci cand am realizat aceasta lista cu avantaje si dezavantaje ale incalzirii cu peleti, am luat ca exemplu centrala termica pe peleti Pellet 30, aceasta fiind una dintre cele mai bune centrale pe peleti de pe piata la ora actuala.

Incalzire cu peleti – avantaje

Incepem cu avantajele deoarece sunt mult mai numeroase. Iata care sunt principalele avantaje pe care ar trebui sa le cunosti si tu.

Inainte de toate, costurile reduse pentru incalzire pe care centralele pe peleti le garanteaza reprezinta unul dintre cele mai importante avantaje. Peletii reprezinta o categorie de combustibil foarte apreciata pentru faptul ca au o putere calorica foarte mare, iar astfel o cantitate relativ mica de peleti poate garanta caldura pentru foarte mult timp. Astfel, autonomia care se obtine este foarte generoasa, ceea ce reprezinta un alt avantaj important.

Posibilitatea de automatizare este, de asemenea, un alt motiv pentru care ar trebui sa optezi pentru o centrala Pellet. Practic, tot ce ai de facut este sa setezi temperatura dorita si sa umpli buncarul cu peleti, iar mai apoi centrala se va ocupa de restul, pentru ca tu sa te bucuri de o casa cat mai calduroasa.

Instalarea usoara este, la randul sau, un avantaj ce nu poate fi ignorat. Iar asta deoarece garanteaza totodata costuri reduse pentru montaj, ceea ce reprezinta un detaliu important pentru fiecare cumparator.

Garantia oferita de producator, de 5 ani de zile, este un aspect care te poate motiva sa alegi centrala Pellet 30. Pe buna dreptate de altfel, deoarece timp de 5 ani de zile vei sti faptul ca orice problema tehnica va putea fi remediata fara prea multe batai de cap.

Dezavantajele incalzirii folosind peleti

Nu putem ignora nici acele cateva dezavantaje ale centralelor pe peleti, iar asta deoarece exista si este corect fata de cititorii nostri sa le prezentam.

Mai exact, principalul dezavantaj este faptul ca initial va trebui sa faci o investitie consistenta, ceea ce poate avea un impact destul de mare asupra bugetului tau pentru sistemului de incalzire. O centrala pe peleti poate avea un pret destul de mare, raportul calitate/pret fiind insa cel mai important. Mai mult decat atat, investitia initiala va fi amortizata in timp, ceea ce este foarte important de precizat.

Apoi, va mai trebui sa te gandesti la spatiul unde vei instala centrala precum si la anexa in care vei depozita peletii.

In final, un alt dezavantaj poate fi si faptul ca necesita putin efort pentru umplerea buncarului cu peleti, insa posibilitatea de automatizare este un detaliu care te poate de acest efort.

Astfel, concluzia nu poate fi alta decat aceea ca incalzirea cu peleti prezinta mult mai multe avantaje decat dezavantaje.