Iarna nu este un anotimp pe care sa il pretreci in casa și să aștepți primăvara. Este o întreagă minunăție a sportului pentru întreaga familie – saniuș, snowboard și schi ca sa mentionam doar cateva. În plus, cineva trebuie să dea zăpada din curte, nu?

Totuși, odată afară, trebuie sa luam măsuri de precauție pentru a ne proteja familia. Pe gheață și zăpadă, accidentele pot apărea cu ușurință și, înainte de a ști, este posibil să ne deplasam spre urgențe.

Este ușor să ne păstram în siguranță – și să ne menținem în formă – în lunile reci. Urmând câteva sfaturi, poti sa te bucura de iarna, indiferent de vremea de afară.

Pericolele de afara

Anumite leziuni sunt mai frecvente pe timpul iernii, deoarece activitățile pe vreme rece precum patinajul, săniușul, snowboardul și schiatul pot duce la accidente care implică adesea copii.

Acum, că snowboarding-ul atrage mai mulți copii pe vremea rece, doctorii observă mai multe leziuni la nivelul abdomenului, capului și gâtului la cei care merg printre copaci sau pietre mari în timpul snowboardingului.

Și unele boli sunt mai frecvente atunci când vremea devine mai rece. Afecțiunile respiratorii, în special virusurile precum gripa, sunt predominante, deoarece oamenii rămân în interior mai mult și astfel sunt expuși la mai mulți germeni aerieni.

Pericolele din casa

O modalitate de a rămâne sănătos în timp ce stai în interior este să te asiguri că familia ta își spală mâinile. Este deosebit de important să vă spălați după împărțirea jucăriilor, si ai in vedere ca tusea și suflarea unui nas ajuta la răspândirea virusurilor.

Ai decis că ai stat destul in interior și iți vei duce familia afară pentru a deszăpezi curtea? Bine, dar ai grijă. Este bine ca copiii mai mari, de vârstă școlară, să te ajute, dar copiii mici nu ar trebui să fie lasati, deoarece pot aluneca sau accidenta mai usor atunci cand trebuie sa circule prin nameti.

Pansament pentru frig

Dacă ieși afară în frig, rămâi în siguranță – și cald. Asigura-te că copiii tai mananca înainte de a ieși. Caloriile vor oferi corpului lor energie pe vreme rece.

Și protejeaza fețele copiilor tai cu protecție solară. Ideea unei arsuri solare în ianuarie poate părea ciudată, dar zăpada poate reflecta până la 85% din razele ultraviolete ale soarelui.

Copiii ar trebui să se îmbrace călduros în straturi de haine. Dacă stratul superior se udă de zăpadă sau ploaie înghețată, ei pot îndepărta unele haine până la un strat uscat.

Evita pe cat posibil îmbrăcămintea din bumbac, deoarece nu îi va menține pe copii foarte calzi. Alege lână sau alte țesături. Adăuga mai multe straturi de haine în funcție de temperatură. Pantalonii și jachetele impermeabile sunt straturi superioare, deoarece nu lasă umezeala să se adune în celelalte haine. Daca tot veni vorba despre jachete impermeabile, iti recomandam unul dintre cei mai mari producatori din Romania de echipamente pentru sporturile de iarna – Strindberg.ro.

Nu există o perioadă de timp stabilită pentru cat pot ramane copiii afară la frig. Totuși, când este rece si devine neplăcut, este timpul să intri în interior. Uneori, însă, copiii pot avea nevoie doar de niște mănuși uscate. Ajută daca ai la tine o pereche suplimentară de mănuși atunci cand intenționează să mai stea pe afara o perioadă.

Siguranța sporturilor de iarnă

Dacă copiii tăi decid să meargă singuri la sanius, asigura-te că știi totul despre dealul unde se vor juca. Este abrupt sau acoperit cu copaci? Dacă da, nu este o locație bună pentru săniuș. De asemenea, aveți grijă la dealurile cu stânci sau la cele din apropierea drumurilor aglomerate.

Leziunile la impact pot fi foarte grave, rezultând oase rupte și traume la nivelul abdomenului, capului și gâtului. Așadar, este înțelept să îți supraveghezi copiii când merg pe sanie. Experții sugerează, de asemenea, purtarea căștilor de protectie pentru a preveni rănirea capului.

Hocheiul și patinajul pe gheață sunt activități minunate pentru vreme rece, dar necesită și siguranță. Asigura-te că micutul tau foloseste patine montate corespunzător ori de câte ori este pe gheață. Patinatorii pe gheață ar trebui să ia în considerare și purtarea căștilor. Patinoarele sunt întotdeauna mai sigure decât iazurile pentru patinaj. Dacă ai acces doar la un iaz, verifica singur grosimea gheții pentru a preveni căderea prin ea și supravegheeza-ti copiii în timp ce aceștia se joaca.

Înainte de a fugi direct pe pârtie cu un snowboard sau schiuri, asigura-te că copiii tai poartă căști și ochelari de protecție. Legăturile de siguranță ale schiorilor (atașamentul care fixează cizma la schi) ar trebui să fie verificate anual, iar snowboarderii trebuie să poarte mănuși cu protecția încorporată. Toate echipamentele ar trebui să se potrivească bine.

Într-o situație de urgență

Copiii prezintă un risc mai mare de îngheț decât adulții, iar cel mai bun mod de a-l preveni este să vă asigurați că sunt îmbrăcați călduros și nu petrec prea mult timp în condiții meteo extreme.

Inrosirea mainilor este un semn de avertizare timpuriu al apariției degeraturilor. Lasă pielea roșie și amorțită sau cu furnicături. După ce ați adus copilul înăuntru, îndepărtați toate hainele umede, deoarece atrag căldura din corp. Scufundați părțile corpului răcite într-o apă caldă (nu fierbinte) – 40-42 ° C – până când sunt capabili să aiba din nou simtul tactil.

Degeraturile apar mai ales pe degete, degetele de la picioare, urechi, nasuri și obraji. Zona devine foarte rece și devine albă sau gri gălbuie. Dacă observați degeraturi, duceți-vă imediat copilul la cea mai apropiată cameră de urgență a spitalului.

Mergi într-o călătorie rutieră în timpul vacanțelor? Asigura-te că iei cu tine si un kit de prim ajutor, pături suplimentare și mănuși în mașină.