Daca tocmai te-ai orientat catre meseria de sofer de tir, atunci cu siguranta ai intrat intr-o lume cu totul noua pentru tine. Totul iti este necunoscut, asa ca orice sursa de informatii reprezinta o mana de ajutor de care aveai nevoie. Prin urmare, impreuna cu echipa de la verificare-tahografe.ro, echipa care se ocupa cu lucrari de tip service tahografe digitale, am decis sa iti prezentam cateva informatii importante despre tahografe.

Iata asadar care sunt cele cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre tahografe, daca esti incepator in aceasta lume a tirurilor si a camioanelor:

Exista mai multe tipuri de tahografe

Ar trebui sa incepem cu faptul ca exista mai multe tipuri de tahografe, de-a lungul timpului aceste aparate fiind mult imbunatatite, facand astfel posibila aparitia unor noi tipuri de tahografe.

Inainte de toate, au existat tahografele mecanice si cele analogice. Acestea erau foarte simple, preluand informatiile de la cutia de viteze, stocandu-le in memorie. Practic, aceste dispozitive au aparut inca din anii `70.

Apoi, odata cu trecerea timpului, au aparut si tahografele electronice. Acestea sunt dotate cu un impulsor si folosesc un cablu electric.

Totusi, in vremurile actuale cele mai populare tahografe sunt cele digitale. Iar asta deoarece pot salva o multime de informatii importante, de la viteza la perioadele de stationare. Acestea sunt usor de descarcat si verificat, facand astfel treaba mai usoara pentru autoritati.

Cum folosesti aparatul tahograf

In general, utilizarea tahografelor nu necesita cunostinte avansate in acest domeniu. Sunt doar cateva butoane si comenzi simple, intuitive, asa ca aparatul tahograf nu iti va provoca prea multe dureri de cap. Doar un buton OK/ENTER, un buton de Anulare dar si doua butoane numerotate cu 1 – 2. Acestea sunt principalele butoanele pe care le vei gasi pe majoritatea tahografelor digitale.

Tahografele sunt dotate cu carduri tahograf, pe care sunt stocate toate datele despre care vorbeam si mai sus. Acestea trebuie prezentate atunci cand autoritatile iti cer asta, pentru a putea verifica daca ai respectat timpii de condus.

De asemenea, este foarte important de precizat faptul ca orice incercare de manipulare a aparatului de tip tahograf, astfel incat acesta sa nu inregistreze anumite perioade, duce la sanctiuni destul de usturatoare. De aceea, recomandarea noastra este sa nu apelezi la aceste trucuri deloc inspirate.

Ce obligatii ai tu ca detinator al unui card tahograf

Ca detinator al unui card tahograf ai mai multe responsabilitati pe care trebuie numaidecat sa le cunosti.

Mai exact, trebuie sa respecti cu strictete timpul de conducere dar si pauzele de odihna pe care legislatia le impune. Atunci cand observi defectiuni ale aparatului tahograf, trebuie sa inregistrezi manual datele care nu se salveaza.

De asemenea, in timpul controalelor trebuie sa prezinti mereu cardul controlorilor care iti cer asta, iar folosirea cardului unui alt sofer este ilegala.

Atunci cand cardul de conducator se apropie de perioada de expirare, acestea avand o valabilitate de 5 ani, trebuie sa il inlocuiesti.

Acestea sunt asadar cateva informatii pe care trebuie sa le stii despre tahografe. Citind blogul verificare-tahografe.ro vei descoperi cu siguranta si alte informatii care iti vor fi de ajutor.