Daca te-ai gandit sa iti dotezi masina cu un bullbar instalarea nu iti va da batai de cap. Poti face asta chiar si pe cont propriu, daca ai putina rabdare si mai ales indemanare. Trebuie sa stii ca produsul vine la pachet cu instructiunile oferite de producator, tinand cont si de tipul de masina caruia ii este destinat acel bullbar.
Dar mai intai de toate ce este un bullbar?
Bullbar-ul este un accesoriu de tuning auto, din inox, ce se monteaza pentru a proteja masina de zgarieturi si lovituri, asadar il poti numi un soi de scut. Este elegant, este placut, deci nu impune un compromis din partea celor care isi doresc acest gen de dotare. Iar mai explicit de atat gandeste-te ce inseamna acest termen, prin definitie, asadar este o bara de protectie cu aspect de coarne de taur. Daca ai trecut pana acum prin situatia de a lovi masina si tabla acesteia in timp ce parcai spre exemplu inseamna ca stii foarte bine ce inseamna sa ai nevoie de o protectie in acest sens.
Tinand cont de rolul sau practic, un bullbar are o componenta metalica de mari dimensiuni si este desigur cu o greutate considerabila. Asadar vor fi de ajutor doua persoane pentru instalare.
Montarea unui bullbar
Incepi evident cu indepartarea suportului pentru numarul de inmatriculare. Nu in toate cazurile va fi nevoie de asa ceva, intrucat nu se aplica la cele off road spre exemplu.
Continui cu urechile de prindere pe sistemul de sustinere al barei. Desi nu este greu de facut aceasta prindere, este nevoie de un alt doilea personaj care sa mentina bullbar-ul in pozitie dreapta si stabila. Dupa ce ai bifat si acest pas mai ramane sa prinzi bara si de sasiu. Nu inainte de a prinde la loc suportul pentru numarul de inmatriculare.
Prinderea de sasiu este usoara, doar ca aici iti va fi si testul – daca ai comandat bullbar-ul corespunzator masinii tale totul va decurge simplu. In caz contrar va trebuie sa improvizezi. Asta pentru ca sistemul de prindere al barei trebuie sa corespunda in mod exact cu masina in cauza, pentru ca gaurile de sustinere sa fie perfect compatibile.
Vei prinde bara de ambele parti atasata de sasiu si misiunea ta tocmai s-a incheiat. Trebuie sa verifici foarte bine prinderea si fiecare surub, pentru ca acele cateva minute in plus consumate iti vor fi dovada ca ai dotat masina corect. Acum nu mai ai altceva de facut decat sa admiri munca.
In cazul in care nu iti faci batai de cap cu astfel de lucruri, poti oricand sa treci pe la service. Nu ar trebui sa dureze prea mult si nici sa te coste prea mult. Dar tot vei avea nevoie de indicatiile produsului pentru a le oferit celui care iti monteaza bullbar-ul.
Cat despre costuri, bara in sine este cea mai costisitoare, insa preturile variaza in functie de calitatea produsului desigur si de tipul de masina pentru care se doreste achizitionarea. Pentru cele din inox, ce includ in pret si sistemul de prindere tuning-car.ro este o recomandare.