Codul de acciza sau autorizatia de destinatar inregistrat se refera la taxele indirecte aplicabile vanzarii, respectiv utilizarii anumitor produse (energetice, tutun, alcool).
Nu ai scuza ca nu ai stiut caror produse se aplica acesta pentru ca normele UE explica in mod clar asta. Daca vrei sa stii care sunt cotele minime ale accizelor ce vor fi aplicate, poti consulta legislatia UE. Cu toate acestea trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare tar poate sa fixeze cote mai mari daca doreste. In principiu aceasta tAxA se raporteaza la cantitatea produselor (hectolitru, kilogram), respectiv pe gradele de alcool.
Daca esti intr-o situatia neplacuta din cauza ca nu cunosti informatii despre cum trebuie procedat, poti sa beneficiezi de ajutor specializat. De exemplu, AxA Cont este o firma care ofera servicii legate de codul de acciza. Cu un simpu search poti afla ca este un colaborator serios, prompt, eficient. Pe AxACont.ro gasesti astfel de informatii. De altfel, citeste mai departe ca sa fii la curent cu acest concept si ce presupune.
Codul de acciza – de stiut!
Ce spune codul de acciza? Trebuie, inainte de toate, sa faci diferenta dintre un produs devine accizabil si timpul cand acestea trebuie sa fie achitate. Cele mai multe capata statutul de accizabil in momentul fabricarii, respectiv a importarii in Uniunea Europeana. In cazul acestora, plata poate sa fie suspendata. Asta inseamna ca nu este necesara achitarea costurilor inainte de a introduse produsul spre consum pe piata.
Nu mai este necesara plata accizelor in cazul produselor distruse, pierdute in mod imprevizibil, inainte sa fie introduse pe piata.
Cum stii ca trebuie sa platesti accize?
Ei bine, acest aspect este dictat de tipul destinatarului. Adica depinde la cine va ajunge produsul. In general, sunt platitoare de accize persoanele/ intreprinderile cu rol de antrepozitar autorizat al locului unde se fabrica si depoziteaza, respectiv livreaza si receptioneaza produsele in cauza. De asemenea, poate fi necesara plata lor de catre expeditor, de catre destinatar, dar si o terta ce ofera garantia de deplasare. Mai exact e vorba de cel care scoate produsele de sub regimul suspensiv de accize. Intra in aceeasi categorie si cei care importa produsele.
Ai in vedere faptul ca producatorul nu va fi mereu responsabil de plata accizelor!
Sfat: verifica intotdeauna codul de acciza al partenerului/ partenerilor de afaceri!
Acest cod este eliberat de autoritatea competenta din tara de domiciliu a intreprinderii. Rolul acestuia este de a identifica atat operatorii inregistrati, cat si antrepozitele fiscale, respectiv antrepozitarii autorizati.
Cum poti sa verifici daca partenerul tau detine nu astfel de cod? Ei bine, exista un sistem special conceput in acest sens, unde poti vedea daca acesta are un cod de acciza valid. Este SEED, adica sistemul de verificare a autorizatiilor pentru accize. Acolo vei afla care sunt produsele pe care cel in cauza are voie sa le comercializeze.
Si alte informatii legate de acest subiect trebuie sa ajunga la cunostinta ta, precum care sunt tarile din UE in care se platesc accize. Ca sa fii sigur ca procedezi dupa lege mereu, intra in legatura cu specialistii si solicita-le ajutorul.